Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Dnes jsme si udělali v Muurikka Smoker pořádnou flákotu – 1,2 kg vepřové krkovičky v celku. Tentokrát jsem v duchu řešila spoustu obav hlavně, aby maso nebylo vysušené a na povrchu spálené. Do masa jsme ráno vetřeli sůl a celý kmín trochu koření a polili ho slunečnicovým olejem.
Gril jsme zapnuli po dvou hodinách marinování masa. Na tácek obalený alobalem jsme rozprostřeli hrst bukové štěpky. Dnes máme vepřové, proto jsme se rozhodli přidat ke štěpce 5 kuliček jalovce. Nebyli jsme si jistí dobou, kdy jalovec ke štěpce přidat, aby příliš neovlivnil chuť masa. Rozhodli jsme se, že jalovec přidáme až po hodině uzení. Pod heslem pokus omyl se případně poučíme pro příští grilování.
Smoker jede, štěpka je nachystaná, maso už je taky na svém tácku, nezbývá než: ŠUP S FLÁKOTOU DO UDÍRNY Zahrada provoněla aprílovým deštíkem a kouřem. Hodina uplynula, je čas kontroly. Maso ještě nemá tu správnou barvu, ale na vpich je dobré. Odhadujeme, že ještě 40-50 minut budeme udit a bude hotovo. Po hodině vházíme na tácek se štěpkou již zmiňované kuličky jalovce.
Maso s pečenými bramborami vylepšíme uzenou zeleninou. Podle Finů je Smoker vhodný na všechno, tak to vyzkoušíme. Halloumi sýr nemáme, ale nevadí.
Připravíme si kořenovou zeleninu (3 mrkve a ¼ celeru nakrájené na 0,5 cm široké plátky), 2 menší cibule (rozkrojené na půlku) a 6 stroučků česneku. Vylepšíme to ještě cuketou (rozkrojenou na čtvrtky).
Předpokládáme, že se kořenová zelenina bude dělat déle, proto jsme ji přidali spolu s cibulí a česnekem po 70 minutách uzení masa. Za dalších 20 minut jsme přidali cuketu a to už měla krkovice krásnou barvu a voněla až se nám zbíhali sliny.
Ukrojila jsem tenké plátky, které jsem položila na uzenou zeleninu, nahoru cuketová ozdoba a pečené brambory (z trouby z kuchyně). Vypadalo to a chutnalo báječně.