Špekáčky a nehnětený chléb

30. květen 2014 | 06.15 |
blog › 
Špekáčky a nehnětený chléb

Počasí rozhodně jarní není, spíše podzimní , ale v dubnu zasázený špenát se již hlásí o vytažení. Takže víkendový oběd je daný nové brambory, špenDSC00062át ze zahrádky a špekáček. Oblíbený "obyčejný" oběd trochu ozvláštníme. Ptáte se jak? Jasně, špekáčky poputují do Muurikka SmoDSC00064ker.

Špekáčky nakrájíme na naše oblíbené ježky. Táta to chce mít pestré, tak jeden špekáček necháme v celku, jako bychom ho dělali na ohni a jeden rozkrojíme napůl a konce rozkrojíme na tři špičky. 

Brambory a špenát jsou předchystány. Předpokládáme, že špekáčky budou ve Smokeru cca 30 minut. Štěpku jsme zvolili olšovou. Po třiceti minutách bylo opravdu hotovo. I z fotek vidíte tu bezespornou výhodu žádné spáleniny! Na rozdíl od špekáčku dělaného na přímém ohni nejsou žádné černé, připálené a nezdravé konce, ale špekáček krásně voní kouřem - ohněm. Paráda, jsme naprosto spokojení, ani na pánvi by se špekáčky tak rovnoměrně a bez spálenin neudělali. Dopadlo to jak jsme předpokládali obyčejně neobyčejný oběd.

DSC00095DSC00106

Muurikka byla rozpálená, tak jsme oddělali olšovou štěpku a dali do venkovní pece bulharský nehnětený chléb. Původně měl jít chleba do trouby v kuchyni, ale my se experimentů nebojíme. Je to trochu něco jiného, tak se s vámi tentokrát podělím o přesný recept, který jsem dostala od kamarádky, která jej přivezla od přátel z Bulharska. Těsto se připravuje den předem (já chystám před spaním). Chléb se peče druhý den (nebo po 8-12 hodinách kynutí).

Potřebujete:

500 ml  hladké mouky

250 ml  chlebové mouky (nebo žitné, špaldové)

1/2 sáčku (5g)  sušeného droždí

2 čajové lžičky  soli (zarovnané)

1 čajová lžička  drceného kmínu

2 čajové lžičky  lněných semínek (nebo dýňových, slunečnicových)

Lze přidat i škvarky, osmaženou cibuli nebo utřený česnek.

Suché ingredience promícháme a přidáme 370 ml vlažné vody. Z vlastní zkušenosti píši, že čím je těsto hustší, tím se s ním lépe pracuje a chleba je chutnější. Dobře promícháme a misku přikryjeme utěrkou.

Druhý den těsto vyklopím opatrně na pečící papír (tím se určuje tvar chleba). Peču při 160°C v troubě cca 45 minut přikrytý alobalem a pak ještě 15 minut odkrytý. Po dopečení je možné chléb potřít olivovým olejem. DSC00144DSC00152DSC00150

MUURIKKA SMOKER jsme chleba ničím nepřikrývali. Po 35 minutách jsme ho potřeli olivovým olejem a za 60 minut jsme chleba vytahovali. Pro jistotu jsme jej propíchla špejlí, zda je opravdu hotový. Vypadal báječně! Chuťově byl snad i lepší než z trouby; krásně vyskočil a byl rovnoměrně propečený. Během odpoledne jsme ho snědli, takže musel být výborný .

DSC00159DSC00155DSC00162DSC00166

PS: Neoprenová originální rukavice je opravdu bezva vychytávka.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 4 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář