Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Počasí rozhodně jarní není, spíše podzimní
Špekáčky nakrájíme na naše oblíbené ježky. Táta to chce mít pestré, tak jeden špekáček necháme v celku, jako bychom ho dělali na ohni a jeden rozkrojíme napůl a konce rozkrojíme na tři špičky.
Brambory a špenát jsou předchystány. Předpokládáme, že špekáčky budou ve Smokeru cca 30 minut. Štěpku jsme zvolili olšovou. Po třiceti minutách bylo opravdu hotovo. I z fotek vidíte tu bezespornou výhodu žádné spáleniny! Na rozdíl od špekáčku dělaného na přímém ohni nejsou žádné černé, připálené a nezdravé konce, ale špekáček krásně voní kouřem - ohněm. Paráda, jsme naprosto spokojení, ani na pánvi by se špekáčky tak rovnoměrně a bez spálenin neudělali. Dopadlo to jak jsme předpokládali obyčejně neobyčejný oběd.
Muurikka byla rozpálená, tak jsme oddělali olšovou štěpku a dali do venkovní pece bulharský nehnětený chléb. Původně měl jít chleba do trouby v kuchyni, ale my se experimentů nebojíme. Je to trochu něco jiného, tak se s vámi tentokrát podělím o přesný recept, který jsem dostala od kamarádky, která jej přivezla od přátel z Bulharska. Těsto se připravuje den předem (já chystám před spaním). Chléb se peče druhý den (nebo po 8-12 hodinách kynutí).
Potřebujete:
500 ml hladké mouky
250 ml chlebové mouky (nebo žitné, špaldové)
1/2 sáčku (5g) sušeného droždí
2 čajové lžičky soli (zarovnané)
1 čajová lžička drceného kmínu
2 čajové lžičky lněných semínek (nebo dýňových, slunečnicových)
Lze přidat i škvarky, osmaženou cibuli nebo utřený česnek.
Suché ingredience promícháme a přidáme 370 ml vlažné vody. Z vlastní zkušenosti píši, že čím je těsto hustší, tím se s ním lépe pracuje a chleba je chutnější. Dobře promícháme a misku přikryjeme utěrkou.
Druhý den těsto vyklopím opatrně na pečící papír (tím se určuje tvar chleba). Peču při 160°C v troubě cca 45 minut přikrytý alobalem a pak ještě 15 minut odkrytý. Po dopečení je možné chléb potřít olivovým olejem.
V MUURIKKA SMOKER jsme chleba ničím nepřikrývali. Po 35 minutách jsme ho potřeli olivovým olejem a za 60 minut jsme chleba vytahovali. Pro jistotu jsme jej propíchla špejlí, zda je opravdu hotový. Vypadal báječně! Chuťově byl snad i lepší než z trouby; krásně vyskočil a byl rovnoměrně propečený. Během odpoledne jsme ho snědli, takže musel být výborný
PS: Neoprenová originální rukavice je opravdu bezva vychytávka.