Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Tento víkend bude Muurikka Smoker v zápřahu. Zaprvé jsou velikonoční svátky a zadruhé máme v plánu dvě narozeninové oslavy.
Lososa jsme již v našem nerezovém grilu připravovali. Tentokrát nás bude víc, tak jsme nuceni přidat na váze. Jakpak si Smoker poradí s 1,7 kg lososa, kterého jsem koupili na Primaryby.cz? My už víme, že to pro něho bude hračka a bude to zase delikatesa. Aby byl oběd zajímavý a zdravý uděláme si teplou zelinu. Tu budeme dělat v kuchyni v troubě, protože na tácek s lososem se nám nevleze. Poprvé máme pocit, že bychom využili větší variantu našeho mazlíka – Murrika Smoker 1200W. Nevadí, po
Zeleninu – mrkev, petržel, cuketa, žampióny, cherry rajčátka – jsme nakrájeli na větší kousky, zakápli olivovým olejem. Lososa jsme jen nasolili a nechali odležet cca 1,5 hodiny. Než dáme rybu do Smokeru osušíme ji. Větší kousek nebudeme kořenit, ocasní část nakořeníme speciálním kořením na ryby.
Musíme si taky nachystat štěpku – olšovou a třtinový cukr, pro lepší barvu.
Chceme návštěvu navnadit, proto budeme vařit společně. Jakmile dojedou, vše jim se zápalem ukazujeme a líčíme. Z jejich očí číší zvědavost. Těší se, jak ten oběd dopadne a na námi popisovanou jedinečnou chuť jídla. Možná nám až tak nevěří.
Po deseti minutách už všichni cítíme tu jedinečnou jemnou vůni kouře. Po 15 minutách přidáme třtinový cukr na olšovou štěpku, proto Smoker otevíráme a taky společně kontrolujeme, jak losos vypadá. Nesmíme zapomenout na koření, abychom měli na talíři pestrou chuť.
Vše už je jak má být, teď jen Smoker zavřít a počkat 25-30 minut a oběd bude hotov. Hosté se ptají, zda bychom neměli lososa zkontrolovat, jestli není spálený? My znalci
Cca za 40 minut je hotovo. Vůně a barva je bezvadná. Nejen nám, ale i hostům se zbíhají sliny. Můžeme servírovat. Přílohy - pečená zelenina a brambory - jsou hotovy.
Lososa dáváme na stůl, ať si každý podle libosti zakrojí z kusu, který se mu líbí. Čekáme co hosté, jak to budou komentovat, bude jim chutnat, co řeknou o té "jiné" chuti? A je to tady, stejně jako my komentují tu originální kouřovou, uzenou, zajímavou, těžko popsatelnou chuť. Taky pátrají nad slovy jak chuť popsat - je to něco jiného, je to jiné grilování ... je to PERFEKTNÍ.
Jsme trochu pyšní, protože naši hosté se odvalí s plnými břichy a uspokojenými chuťovými pohárky na gauč. S úsměvem říkají; vypadalo to jako obyčejné grilování, ze kterého jste až moc nadšení, ale dáváme vám za pravdu je to fakt zajímavý, je to nečekaná bomba. Hned jsme na počítači najeli na stránky a na videa na youtube. Třeba příště pojedeme my na návštěvu a na Smoker párty