Cípal hlavatý a siven ve Smokeru

15. červen 2015 | 06.19 |
blog › 
Cípal hlavatý a siven ve Smokeru

Zdravím po delším čase milovníky grilování ... Zima byla mírná, ale dlouhá plus zvelebování našeho hnízda a najednou je tu polovina června a až nyní přišla řada na Smokerování. Ale musím říci, že ten víkend byl gurmánsky dost vydařený J Nechvalme se hned na začátku!

Rozjeli jsme to sladkovodně-mořským rybím experimentem - dravá sladkovodní ryba z čeledi lososovitých SIVEN AMERICKÝ a mořská ryba CÍPAL HLAVATÝ živící se potravou, kterou nalézá na dně moře (řasami i živočichy). Příprava nebyla vůbec složitá. Ryby jsme opláchli ve studené vodě, pořádně ze všech stran nasolili. Vnitřek břicha jsme promazali utřeným česnekem a vložili řapíkatý celer spolu s natí z jarní cibulky.

DSC02735DSC02733

Teď vybrat správnou štěpku. Gril-Muurikka mají od letoška novou štěpku – švestkovou, takže bude mít premiéru i v našem Smokeru.  Opět přiměřené množství na tácek a šup ryby poplavou do Smokeru J Po 35ti minutách jsme Smoker otevřeli a doslova se na nás vyvalila krásná uzená vůně ... barva ryb naprosto vynikající, ale jak budou chutnat? Perfektně, se zeleninou a čerstvým chlebem mňamka. Obě ryby doporučujeme, jsou hodně dobré na grilovaní.

DSC02766DSC02770

Ryby jsou zdravé, chutné, máme je rádi, ale dokážeme ocenit i pořádnou vepřovou flákotu J Proto druhý den volíme vepřové plecko vcelku. Hned ráno jej prošpikujeme slaninou a česnekem a pořádně vmasírujeme sůl, zakápneme řepkovým olejem a necháme tři hodiny marinovat. Před tím než půjde maso do Smokeru osušíme ho utěrkou. Dnes budeme taky udit na štěpkové novince – dubová z vinných sudů. Maso má přes kilo, takže počítáme, že Smoker pojede tak hodinu a čtvrt. Po hodině raději kontrolujeme situaci, vše probíhá tak jak má, maso vypadá dobře, ale ještě 20 minut musíme na oběd počkat. K dubové štěpce přidáme lžičku třtinového cukru pro lepší barvu a Smoker zavíráme. Po 20ti minutách, tedy celkem po 80ti minutách, nám na stole přistává šťavnaté plecko s krásně zbarvenou a vypečenou kůrkou. Opět bez nejmenší chyby, výborné křehké a šťavnaté maso. Tentokrát s pečenými brambory v troubě a jak je naším zvykem hora zeleniny.

Gril Muurikka byla opravdu  výhra - s minimem starostí, bez hlídání, bez starostí s rozděláním a udržením ohně máme vždy chutné, originální a zdravě ugrilované maso, vlastně nejen maso JJJ Grilování s novým rozměr, to je Smoker, který nás hodně baví!!       

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář