Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Zdravím po delším čase milovníky grilování ... Zima byla mírná, ale dlouhá plus zvelebování našeho hnízda a najednou je tu polovina června a až nyní přišla řada na Smokerování. Ale musím říci, že ten víkend byl gurmánsky dost vydařený J Nechvalme se hned na začátku!
Rozjeli jsme to sladkovodně-mořským rybím experimentem - dravá sladkovodní ryba z čeledi lososovitých SIVEN AMERICKÝ a mořská ryba CÍPAL HLAVATÝ živící se potravou, kterou nalézá na dně moře (řasami i živočichy). Příprava nebyla vůbec složitá. Ryby jsme opláchli ve studené vodě, pořádně ze všech stran nasolili. Vnitřek břicha jsme promazali utřeným česnekem a vložili řapíkatý celer spolu s natí z jarní cibulky.
Teď vybrat správnou štěpku. Gril-Muurikka mají od letoška novou štěpku – švestkovou, takže bude mít premiéru i v našem Smokeru. Opět přiměřené množství na tácek a šup ryby poplavou do Smokeru J Po 35ti minutách jsme Smoker otevřeli a doslova se na nás vyvalila krásná uzená vůně ... barva ryb naprosto vynikající, ale jak budou chutnat? Perfektně, se zeleninou a čerstvým chlebem mňamka. Obě ryby doporučujeme, jsou hodně dobré na grilovaní.
Ryby jsou zdravé, chutné, máme je rádi, ale dokážeme ocenit i pořádnou vepřovou flákotu J Proto druhý den volíme vepřové plecko vcelku. Hned ráno jej prošpikujeme slaninou a česnekem a pořádně vmasírujeme sůl, zakápneme řepkovým olejem a necháme tři hodiny marinovat. Před tím než půjde maso do Smokeru osušíme ho utěrkou. Dnes budeme taky udit na štěpkové novince – dubová z vin/.... Maso má přes kilo, takže počítáme, že Smoker pojede tak hodinu a čtvrt. Po hodině raději kontrolujeme situaci, vše probíhá tak jak má, maso vypadá dobře, ale ještě 20 minut musíme na oběd počkat. K dubové štěpce přidáme lžičku třtinového cukru pro lepší barvu a Smoker zavíráme. Po 20ti minutách, tedy celkem po 80ti minutách, nám na stole přistává šťavnaté plecko s krásně zbarvenou a vypečenou kůrkou. Opět bez nejmenší chyby, výborné křehké a šťavnaté maso. Tentokrát s pečenými brambory v troubě a jak je naším zvykem hora zeleniny.
Gril Muurikka byla opravdu výhra - s minimem starostí, bez hlídání, bez starostí s rozděláním a udržením ohně máme vždy chutné, originální a zdravě ugrilované maso, vlastně nejen maso JJJ Grilování s novým rozměr, to je Smoker, který nás hodně baví!!